Leden vertellen

Lid zijn van de Schola Cantorum is bijzonder, omdat je dan deel uitmaakt van een heel groot stuk geschiedenis op cultureel en muzikaal gebied. Wat er verder zo leuk aan de Schola is kunnen natuurlijk alleen Scholaleden zelf vertellen: hieronder vind je een aantal ervaringen van zangers en zangeressen.

Ik hou van zingen en ik vind het ook leuk om dat samen met andere kinderen te doen. Ik vind het ook gezellig na de mis. Op kamp gaan vind ik het allerleukste. Dan mag je laat op blijven en doen we de hele dag leuke spellen. De bonte avond vind ik heel gezellig. En met de bus naar de Matthaus Passion vind ik ook leuk. Ook de Carnavalsmis vind ik altijd erg grappig."

Pablo, 9 jaar

 

De Schola is heel leuk: we zingen niet alleen, maar doen ook leuke activiteiten zoals op kamp gaan, met elk jaar een ander thema. We zijn ook op reis naar Brussel geweest en hebben daar ook leuke dingen gedaan zoals een speurtocht door Brussel. We hebben zelfs een keer de Sint-Jan beklommen!! Ook vieren we elk jaar Sinterklaas bij de Schola. Maar we zingen ook mooie liedjes zoals The Lord bless you and keep you. In de F-groep doen we leuke kinderliedjes en in D-groep en hoger gaan we elke zondag zingen in de Sint-Jan."

Thomas, 10 jaar

 

Ik vind het super leuk op het koor omdat ik natuurlijk heel erg van zingen hou, maar er is ook een hele fijne sfeer. Iedereen is aardig tegen elkaar en dat is fijn. Op kamp, reisjes, uitstapjes en op weg naar de Mattheus Passion is het altijd super gezellig maar er moet natuurlijk ook serieus gezongen worden. De jeugdcommissie is altijd heel aardig en je kan alles aan ze vragen. Ze organiseren altijd super leuke kampen."

Marjorie, 11 jaar

 

De Schola is voor mij zingen met een hele leuke groep mensen. Na zo’n dikke 10 jaar zing ik nu bij de Iuventatis, een groep binnen de Schola die bestaat uit een tiental meiden. We kennen elkaar allemaal al sinds we zijn begonnen in de F-groep en al die jaren samen zingen schept een speciale band. We zijn dan ook een hele hechte vriendinnengroep: we zingen graag met elkaar, leren veel en motiveren elkaar, maar we hebben vooral ook heel veel plezier."

Tara, 18 jaar, sopraan

 

Nadat ik de muziekopleiding bij de Schola had afgerond, ben ik een paar jaar geleden doorgestroomd naar de bassen van de Schola Maior. Als student is het wel eens pittig om op de vrijdagavond en vooral op de zondagochtend aanwezig te zijn, maar gelukkig is het altijd erg gezellig en drinken we op vrijdag vaak een biertje na de repetitie om de week leuk af te sluiten. De gezellige sfeer is echt een pluspunt! Ik ben naast zanger ook nog actief binnen het bestuur van de Schola en in de “online”-commissie die Facebook en de website onderhoudt."

Cees-Jan, 22 jaar, bas

 

Inmiddels ben ik zo'n 21 jaar lid van de Schola. Bij de Puellarum, de vroegere meisjesafdeling, zong ik sopraan. Na ongeveer 4 jaar bij de Iuventatis zing ik alweer 10 jaar bij de Maior. Wat ervoor zorgt dat ik nog steeds met veel plezier lid ben, is de diversiteit aan mensen, de gezellige concertreizen, de gekke tradities en uiteraard het samen mooie muziek maken. Daarnaast vind ik het erg leuk om te zien dat nieuwe mensen zich aanmelden bij de Schola, ook volwassenen. Op die manier blijft de groep zich op verschillende manieren vernieuwen."

Lisanne, 28 jaar, alt

 

Wat is er zo leuk aan de Schola? Op een goed muzikaal niveau zingen, het zingen van Renaissancemuziek, de concertreizen en daarnaast de gezelligheid en de hechte vriendschappen die bij dit koor - al van jongs af aan - zijn ontstaan. Ik heb in meerdere koren gezongen in Brabant, maar qua gezelligheid halen die het allemaal niet vergeleken met de Schola. Hier wordt er - in tegenstelling tot veel andere koren - de gelegenheid genomen om na de repetitie een drankje te drinken en lekker even bij te praten. De perioden van Pasen en Kerst zijn ontzettend druk, maar het zijn respectievelijk wel de mooiste en de leukste tijd van het jaar om te zingen in ongetwijfeld een van de mooiste gebouwen van Nederland. Omdat je al zo lang lid bent en je wekelijks een uitvoering hebt besef je eigenlijk niet meer hoe bijzonder het is, maar het is echt een voorrecht om in de Sint-Jan te mogen staan en deel uit te mogen maken van zeven eeuwen lang koorzang."

Jochen, 33 jaar, tenor

 

Ik ben opgegroeid in een echt “Schola-gezin”. Mijn vader en moeder zingen bij de Schola, mijn broer heeft bij de Schola gezongen en zelfs onze oppas zong destijds bij de Schola! Na mijn AMV-opleiding in de “Schola-klas” ging ik op mijn negende jaar naar de Schola Puellarum waar ik een hele mooie tijd heb gehad. Maurice Pirenne was toen Rector Cantus en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn muzikale ontwikkeling. Hierdoor ben ik ook viool gaan spelen, dat ik nog steeds doe in het Filharmonisch orkest ´s-Hertogenbosch. Toen ik zestien werd ben ik doorgestroomd naar de Schola Maior en daar zing ik nog steeds met veel plezier. Naast het zingen ben ik in de loop van de tijd actief geweest als penningmeester, lid van de jeugdcommissie en diverse keren als lid van de Caeciliacommissie. Het samen zingen van mooie muziek in de Sint Jan en bij projecten zoals bijvoorbeeld “Spem in Alium”, de gezelligheid binnen de Schola, de concertreizen en last but not least het delen van lief en leed met elkaar maken de Schola voor mij zo bijzonder!"

Caroline, 48 jaar, sopraan