Jeugd - Schola Puerorum

De jeugdafdeling van de Schola bestaat uit diverse groepen, de F t/m A. De kinderen die bij de Schola zingen, maken deel uit van de Schola Puerorum. Een kind (uit groep 3 of 4) komt binnen in de ‘F’. Daar wordt op een leuke en speelse manier veel gezongen uit het betere kinderrepertoire en worden de eerste beginselen van zingen in een koor bijgebracht. Het volgende ‘E’-jaar komt de muziektheorie erbij; het leren lezen van het notenschrift en dergelijke. Af en toe wordt al meegezongen met het ‘grote’ koor. Aan het eind van het ‘D’-jaar wordt het diploma AMV (Algemeen Muzikale Vorming) gehaald. Vanaf het derde jaar (D t/m A) zingen de kinderen mee in het grote koor. Naast het koorrepertoire wordt gewerkt aan solfège (toontreffen) en gregoriaans. De lessen worden gegeven door Coen Swinkels en Véronique van den Engh. De repetities worden gegeven door Jeroen Felix.

Lessen en repetities (dag en tijd)

De lessen en repetities zijn één keer in de week op donderdag van 16:30 uur tot 18:30 uur. Ze worden gegeven in het repetitiegebouw van de Schola, het Sint-Janshuis, achter de kathedraal. Vanaf Kerstmis zingen de nieuwe kinderen al mee in de Sint-Janskathedraal: de ene keer als zelfstandig jeugdkoor, de andere keer gezamenlijk met de dames en heren.

Activiteiten

Naast de wekelijkse repetitie en uitvoering, heeft de Schola meer activiteiten voor de jeugd. Jaarlijks treden de oudere kinderen op met orkest ‘philharmonie zuidnederland’ in de diverse uitvoeringen van de Matthäus Passion van Bach in Maastricht, Venlo en Eindhoven. Ook geeft de Schola jaarlijks meerdere concerten, zoals het jaarlijkse eindpresentatieconcert en kerstconcert. Ieder jaar is er voor de jeugd een leuk kamp in een bosrijke locatie en we proberen elke drie jaar op (concert)reis te gaan naar een leuke locatie binnen Europa.

Kosten

De kosten zijn alsvolgt:

Puerorum F: € 270,- per jaar
Puerorum E: € 215,- per jaar
Puerorum D: € 170,- per jaar
Puerorum A, B en C: € 110,- per jaar.
Na aanmelding ontvangt u een factuur van onze penningmeester. Er zijn verder geen bijkomende kosten, behalve bij deelname aan kampen en reizen. De jaren D, E en F kosten meer in verband met de twee docenten.

Informatie

Een aantal scholen in (de omgeving van) Den Bosch worden bezocht door leden van ons koor om een brief te verspreiden en daarna met toestemming van de ouders kinderen te testen op stemgeluid en ritmegevoel. Is uw kind niet getest in deze ronde in het voorjaar? Geen probleem! De Schola is altijd bereid om een keertje een stemtest af te nemen. Daarnaast is er elk jaar in juni of juli een informatiemiddag, waar een aantal Scholakinderen stukken ten gehore brengen en zo duidelijk kan worden of het iets voor uw kind is. Als u nog vragen of behoefte aan meer informatie heeft, kunt u terecht bij Coen Swinkels, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wilt u uw kind aanmelden om een keertje te komen kijken bij een repetitie of om een stemtest aan te vragen, dan kan dat via dit formulier: aanmeldformulier.