Reünie Schola Cantorum zondag 21 april 2024

Op 21 april 2024 zal er in het kader van het jubileum 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal door de Schola Cantorum een reünie georganiseerd worden voor leden en oud-leden van de Schola. De dag wordt begonnen met een mis in de Sint-Jan waarbij er optioneel kan worden meegezongen. Het programma wordt na de mis vervolgd met koffie en iets lekkers en een gezamenlijke lunch. Na de lunch zijn er diverse activiteiten gepland waaraan vrijblijvend deelgenomen kan worden.Voor meer informatie over en aanmelden voor de reünie, klik hier.

Sfeerbeelden van de vorige reünie uit september 2017:

Drukbezocht kerstconcert Schola Cantorum in teken van 750 jaar koorzang

Op zondagmiddag 17 december om klokslag 15:30 uur werd er door de Schola Cantorum haar jaarlijkse kerstconcert gegeven waarbij zoals gebruikelijk alle afdelingen aanwezig waren. In een zeer goedgevulde Sint-Jan werd er een dertiental liederen met een tijdspanne van acht eeuwen kerstmuziek ten gehore gebracht waaronder het nieuwe werk Signum Magnum van Will Todd dat speciaal voor het jubileumjaar 750 jaar koorzang is gecomponeerd, Hodie Christus natus est van Jan Pieterszoon Sweelinck, Spotless Rose van Ola Gjeilo en Nesciens Mater van Jean Mouton. Tussen de werken door speelde organiste Véronique van den Engh "Toccata on 'Veni Emmanuel' in een bewerking van A. Carter en sprak Monseigneur De Korte zijn kerstboodschap uit. Als slotstuk werd Christmas carol Hark the herald angels sing van Felix Mendelssohn-Bartholdy met verve uitgevoerd. De allerkleinste leden van de Schola Puerorum kregen de Sint-Jan muisstil toen ze Geboren in de stal van Jetse Bremer en In dulci jubilo van Heinrich Seusse aan het zingen waren, wat vervolgens werd bekroond met groot applaus. Na het concert was er tijd voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje in het Sint-Janshuis.

Foto's: Wim Koopman

 

Openingsconcert 750 jaar koorzang in de Sint-Jan klinkt als een klok!

Op zondag 26 november om exact zeventien minuten en dertig seconden over drie in de middag begonnen de klokken van de Sint-Jan te luiden. 750 seconden lang. Het luiden was speciaal om aan heel 's-Hertogenbosch te laten weten dat het openingsconcert 750 jaar koorzang in de Sint-Jan zou gaan beginnen om 15:30 uur. In de afgelopen week werden de puntjes op de i gezet en was Will Todd, componist van het speciaal voor het jubileumjaar gecomponeerde stuk 'Signum Magnum' naar Nederland gekomen. Will gaf een inspirerende workshop op de dag voor het concert waarbij hij aan de laatste details werkte om het stuk tot in perfectie uit te kunnen voeren. Tijdens het concert - wat feitelijk een muzikale reis door 750 jaar koorzang was - werden er werken van David Willcocks, Josquin Desprez, Adriaen Willaert, Jacobus Clemens non Papa, Maurice Pirenne, Jan Mul en tot slot natuurlijk het Signum Magnum van Will Todd uitgevoerd wat eindigde in een daverend applaus. Tussen de zang door gaf musicoloog Jan Jaap Zwitser een mooi kijkje in het verleden van 750 jaar koorzang en onderstreepte hij het belang van muziek in zijn algemeenheid en koorzang in het bijzonder.

Foto's: Wim Koopman

Jaarlijks feest van koorzangerspatrones Caecilia bij Schola

Naast alle drukte rondom de start van het jubileumjaar van 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal en de voorbereidingen voor de kerstperiode werd er op zaterdag 18 november 2023 het jaarlijkse Caeciliafeest gevierd met als thema Scholakamp. De kinderen van het koor konden tijdens de herfstvakantie genieten van een aantal dagen er lekker op uit en voor de volwassenen werd dit tijdens deze avond dunnetjes overgedaan waarbij gezellige spelletjes en een heus kampvuur uiteraard niet mochten ontbreken; voor veel volwassenen een trip down memory lane. Tijdens deze avond werden eveneens de jubilarissen toegesproken door de proost en hen de eer bewezen. Dit jaar waren Floris (tenor, 25 jaar lid) en Koos (bas, 60 jaar lid) jubilaris. Floris is naast zanger ook regelmatig bij het orgel te vinden om de organiste te ondersteunen met het registreren, organiseert onder andere diverse activiteiten bij de Schola en is sinds kort bestuurslid. Koos heeft hele een lange staat van dienst als secretaris gehad en was daarnaast ook vaak betrokken bij de organisatie van Schola-activiteiten. Jubilarissen, van harte gefeliciteerd!
Helaas werd er afscheid genomen van Floor, die na 17 jaar lidmaatschap het niet langer kon combineren met haar werk elders in het land. Dank voor alles wat je voor de Schola hebt gedaan en hopelijk tot in de nabije toekomst!

Todd-casts: Will Todd vertelt over zijn compositie voor 750 jaar koorzang

Op zondag 26 november 2023 om 15:30 uur wordt het jubileumjaar met een concert in de Sint-Janskathedraal geopend. Hiervoor heeft de Britse componist Will Todd speciaal een compositie geschreven wat dan in première zal gaan en door ons wordt uitgevoerd. In zes korte 'Todd-casts' vertelt hij meer over de totstandkoming van de compositie die in de komende weken worden gepubliceerd. Klik op de afbeeldingen of de links om de afleveringen te bekijken!

Aflevering 1: Will stelt zichzelf voor Aflevering 2: Will blikt terug op zijn bezoek Aflevering 3: Will kijkt terug naar de Sint-Jan
Aflevering 4: Will en zijn indrukken van de Schola Aflevering 5: De totstandkoming van Signum Magnum - deel 1 Aflevering 6: De totstandkoming van Signum Magnum - deel 2

 

Bestuurs- en commissiemutaties tijdens algemene ledenvergadering Schola

Op vrijdag 29 september vond de jaarlijkse algemene ledenvergadering weer plaats. Allerlei onderwerpen passeerden de revue tijdens deze vergadering, waaronder een aantal bestuurs- en commissiemutaties. Herman Meinders trad af als proost na 3 jaar en is opgevolgd door Paul Leenders. Paul is geen onbekende als proost, hij was al van 1998 tot en met 2011 voorzitter van de Schola. Lotte van Poppel en André Wolfs traden af als bestuurslid, zij worden opgevolgd door Roeland Vriens - ook geen onbekende in het Scholabestuur, hij vervulde verschillende bestuursfuncties tussen 2008 en 2016 - en Floris Leenders. Lotte is daarnaast gestopt met de jeugdcommissie; Carmel van Hooft en Rosa Simonetti nemen haar plaats in. Herman, Lotte en André, hartelijk dank voor alles wat jullie gedaan hebben en Paul, Roeland, Floris, Carmel en Rosa heel veel succes en plezier toegewenst!

Paul Leenders
proost
Roeland Vriens
bestuurslid
Floris Leenders
bestuurslid

Sing Along op 10 september in de Sint-Jan tijdens Open Monumentendag 2023

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat wordt gevierd door het thema "Levend Erfgoed" te koppelen aan Open Monumentendag. Immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – kan omschreven worden als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar. Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar zijn dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag.

Sing along in de Sint-Jan
Zingen, in het bijzonder koorzang, is dé culturele traditie die in de Sint-Jan thuis hoort, dus alle reden om koorzang te laten ervaren in de Sint-Jan! Daarom wordt er op 10 september van 13:30 tot 15:30 uur in drie aparte sessies van een half uur (aanvangstijden 13:30, 14:15 en 15:00 uur) door de Schola Cantorum een Sing Along georganiseerd in de Sint-Janskathedraal waarbij het publiek - jong en minder jong! - uitgenodigd wordt om mee te zingen. Uiteraard is er voor iedereen bladmuziek aanwezig.

Het repertoire dat wordt gezongen is:
•     Canon: By The Waters of Babylon (ook bekend door Don McClean)
•     Jeugd: The Peace of God / The Lord bless you and keep you
•     Volwassenen: Locus iste / Een deel uit de Missa Princeps Pacis

De activiteit is ook opgenomen in het programma van Open Monumentendag; zie ook: https://www.s-hertogenboschopdekaart.nl/open-monumentendag/binnenstad/sint-janskathedraal/
 

 

Scholajeugd zet kroon op werk tijdens eindpresentatie

Op donderdag 6 juli vond de eindpresentatie weer plaats van de Scholajeugd: alle kinderen lieten horen wat ze dit jaar geleerd hadden. Dit jaar was het thema "k(r)oning"; er werden onder andere liederen gezongen over een koning die ging verhuizen, over lakeien en de kroningshymne van Andrew Lloyd Webber tijdens de kroning van koning Charles III. Na de presentatie konden zij hun diploma's en rapporten in ontvangst nemen - een bekroning van hun eigen werk! Alle geslaagden: van harte gefeliciteerd!

Foto's: Wim Koopman

Luister naar

Coronation Anthem - Andrew Lloyd Webber

Schola verwelkomt twee nieuwe bestuursleden!

Tijdens de ledenvergadering op vrijdag 12 mei 2023 werd de opvolgster van secretaris Evelien Blok-Luiting welkom geheten: Kimm van Vliet. Evelien werd bedankt voor haar inzet door de proost van het bestuur waarna Kimm aan de bestuurstafel werd geïnstalleerd. Om de werkdruk te verlagen zocht het Scholabestuur nog een extra bestuurslid; André Wolfs heeft zich aangemeld en voegt zich ook bij het bestuur als algemeen lid. Kimm en André, heel veel succes en plezier toegewenst!

Kimm van Vliet
secretaris
André Wolfs
bestuurslid

Elfde HBC-editie alweer een feit!

De elfde editie van de HBC-dag (Heren en BassenClub) was gisteren weer een feit! En wat voor een: in de ochtend koffie keuren en 'kan-ie het of kan-ie het niet'en, in de middag een escaperoom en botsautovoetbal en in de namiddag lekker borrelen en heerlijk eten in het Sint-Janshuis. Tot slot werd er nog gestreden om de overwinning door beide stemgroepen in de allesbeslissende quiz: het ging zo gelijk op dat er een shootout-vraag aan te pas moest komen. Die vraag wisten de tenoren het beste te beantwoorden en werden zij de winnaar van deze HBC-editie. Traditiegetrouw werd er op het eind samen het HBC-lied gezongen. Hartelijk dank aan de organisatie en deelnemers, het was er weer een om in te lijsten! Tot de volgende!

Ad Pardoel stopt na 67 jaar lidmaatschap Schola Cantorum

Op 10 april, Tweede Paasdag, nam de Schola afscheid van Ad Pardoel na 67 jaar lidmaatschap als zingend lid. Ook naast het zingen heeft Ad op talloze wijzen bijgedragen aan de Schola; hij was penningmeester en lid van diverse commissies binnen de Schola. Daarom is hij met trots benoemd tot erelid in de vorm van 'Cantor Honoris Causa'. Ad, dank voor alles wat je voor de Schola hebt gedaan en van harte gefeliciteerd met je erelidmaatschap; wat een geluk dat wij jou in ons midden mochten hebben!


Passietijdmarathon Schola Cantorum ten einde

Na de viering van Tweede Paasdag afgelopen maandag is Passietijdmarathon van de Schola ten einde. Zeven dagen lang - waarvan zes ononderbroken - iedere dag zingen tijdens negen vieringen in diverse koorsamenstellingen in de Sint-Jan en de medewerking aan vier Matthäus Passions door onze Schola Puerorum. Bijna 19 uur opperste concentratie en zang. We hopen dat u ervan genoten heeft! Een viering gemist? Terugkijken kan hier: Sint-Janskathedraal - YouTube
Namens de kinderen van de Schola Puerorum hartelijk dank aan philharmonie zuidnederland, dirigent Duncan Ward, oud-Scholalid tenor Linard Vrielink, de andere solisten en Studium Chorale, het was weer geweldig om mee te zingen! Dank aan Wim Koopman voor de foto's tijdens de viering van Tweede Paasdag in de Sint-Janskathedraal.

Stemworkshop voor kinderen uit groep 3, 4 en 5!

De Schola Cantorum 's-Hertogenbosch nodigt kinderen uit groep 3, 4 en 5 uit om kennis te maken tijdens een gratis stemworkshop op donderdag 13 en 20 april 2023. Tijdens deze workshop wordt er met spelletjes gekeken of de stem van de kinderen voldoende zuiver is en of zij genoeg ritmegevoel hebben. Voor meer informatie en om aan te melden (via Sjors Creatief), klik hier!

Programma van de Schola in de Passietijd

Vandaag is het Palmzondag; op deze dag wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd en daarmee de Goede Week begint. Tijdens deze vieringen zal de Schola acte de présènce geven in de Sint-Jan:
wo 05-04 19:00 uur - Chrismaviering
do 06-04 19:30 uur - Witte Donderdag
vr 07-04 15:00 uur - Goede Vrijdag, kruisverering
vr 07-04 19:00 uur - Goede Vrijdag, kruisweg
za 08-04 22:00 uur - Paaswake
zo 09-04 10:00 & 11:45 uur - Eerste Paasdag
ma 10-04 11:00 uur - Tweede Paasdag
Daarnaast zullen onze jeugdafdelingen de Matthäus Passion in Maastricht op woendag 5 april, in Heerlen op 6 april, in Venlo op 7 april en in Eindhoven op 8 april gaan zingen.

Voor het volledige Scholaprogramma in de Passietijd, klik hier.
Kaartjes voor de Matthäus Passion bestellen? Dat kan hier.

 

Zangworkshops bij de Schola tijdens Bossche Cultuur- en leesroute voor scholen

De Schola Cantorum biedt aan de basisschoolgroepen 3, 4 en 5 van Bossche scholen zangworkshops aan tijdens de Bossche Cultuur- en leesroute via Huis73. Scholen kunnen zich tussen 20 maart en 1 april 2023 aanmelden waarna leerlingen een reeks van drie workshops kunnen volgen. Tijdens de workshops ontdekken ze dat zingen ontzettend leuk is! Daarnaast leren ze hun eigen stem kennen en ervaren ze muzikale groei. Kinderen die meer willen met zang kunnen vervolgens in het Sint-Janshuis verder kennis maken met de Schola. Meer informatie over de Bossche Cultuur- en leesroute? Klik dan hier.

Will Todd te gast in 's-Hertogenbosch voor unieke compositieopdracht

Op 20 januari kwam de Britse componist Will Todd naar 's-Hertogenbosch om kennis te maken met de Sint-Janskathedraal en de Schola Cantorum voor de compositieopdracht ter gelegenheid van het unieke 750 jaar koorzang-jubilieum wat op 26 november 2023 van start gaat. Vrijdagavond was hij de repetitie aanwezig van de Schola en zaterdagochtend is hij rondgeleid in het Zwanenbroedershuis in verband met de koorboeken en de historie van compositieopdrachten die gegeven zijn aan componisten. Zaterdagmiddag heeft hij letterlijk de hele Sint-Jan van onder tot boven tot in detail mogen aanschouwen: het orgel en het raam op het Noordertransept ontworpen door Marius de Leeuw waar de compositieopdracht - Signum magnum - over wordt gecomponeerd. Zijn oprechte enthousiasme en interesse was inspirerend om te zien, er wordt heel erg uitgekeken naar de nieuwe compositie.

Sfeervolle concerten opmaat naar Kerstmis

Op zaterdag 10 december verzorgde de Schola om 19:00 uur haar jaarlijkse, hartverwarmende kerstconcert in deze donkere decembermaand met kerstliederen van alle tijden en stijlen waarbij alle afdelingen van jong tot oud aan bod kwamen. Tijdens het concert hield Mgr. de Korte zijn kersttoespraak en na het concert werd de kerststal geopend door wethouder Marianne van der Sloot. Een dag later werd de Sint-Cathrien 's middags om 15:00 uur gevuld met de muziek van A Ceremony of Carols gecomponeerd door Benjamin Britten en uitgevoerd door de Schola Iuventatis inclusief harppartij. Twee prachtige muzikale evenementen in opmaat naar Kerst! Heeft u het kerstconcert van 10 december gemist? Klik hier om terug te kijken!

Website 750 jaar koorzang online!

Het zingen in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch kent een lange traditie. In het testament van de rijke Bosschenaar Willem van Gent uit 1274 wordt de koorzang in de Sint-Jan voor het eerst genoemd. In 2024 is het dus 750 jaar geleden dat er voor het eerst koorzang klonk in de Sint-Jan; een uniek jubileum waar niet zomaar stilletjes aan voorbij kan worden gegaan. Voor dit unieke jubileum is er ook een speciale website ontworpen. Over exact één jaar (zondag 26 november 2023) zal het jubileum aanvangen in de Sint-Jan met een openingsconcert. In de komende periode worden er activiteiten en gerelateerde dingen aangevuld op de website van 750 jaar koorzang. Neem gerust een kijkje op https://www.750jaarkoorzang.nl of via het bovenstaande menuitem "750 jaar koorzang".

Schola viert feest van koorzangerspatrones Sint-Caecilia

Op zaterdag 19 november vond het jaarlijkse Caeciliafeest weer plaats waarbij het Sint-Janshuis dit keer was omgebouwd tot vliegveld en werd er met Schola Cantorum Airlines naar het heerlijk warme Mexico gevlogen om daar een beetje op te warmen door alle kou in ons kleine kikkerlandje. De bovenzaal was tot in detail getransformeerd naar Mexicaans thema en kon er genoten worden van Mexicaanse hapjes en drankjes en onvervalst zaterdagavond-entertainment. Tijdens het Caeciliafeest werden traditioneel ook alle jubilarissen in het zonnetje gezet: dit jaar waren Helena, Juliet, Sophie, Ruben en Gabriël jubilaris (respectievelijk alledrie 12,5 jaar en alletwee 25 jaar lid). Jubilarissen, van harte gefeliciteerd!
Helaas werd er ook afscheid genomen worden van een drietal leden: Saraya, Daniël en Nel. Saraya en Daniël, dank voor jullie inzet en hopelijk tot in de nabije toekomst! Nel was lid van het eerste uur toen de Schola Cantorum in 1967 uitgebreid werd met een damesafdeling en daarmee is zij het langstzittende vrouwelijke koorlid. Na 55 jaar trouw lidmaatschap is ze benoemd tot Cantor Honoris Causa en werd ze aan het einde van de eucharistieviering op zondag 20 november gehuldigd. Nel, hartstikke bedankt voor alles wat je voor de Schola hebt gedaan en van harte gefeliciteerd met je erelidmaatschap!

Pittoresk Dinant bestemming concertreis Schola Cantorum

Eindelijk was het dan zover: op zaterdag 22 oktober 2022 kon er na twee jaar coronapandemie weer een concertreis georganiseerd worden en werd er per bus afgereisd naar Dinant. De Schola zong daar op zondagochtend 23 oktober tijdens de eucharistieviering in de Collegiale de Notre Dame. Dit werd gedaan met onder andere werken van William Lloyd Webber, John Ireland, Hendrik Andriessen en Charles Villiers Stanford. Naast de nodige inspanningen was er uiteraard ook tijd voor de welverdiende ontspanning: een bezoek aan de grotten van Remouchamps en de kerk van Maredsous, een barbecue in de openlucht, heerlijk dineren en een heuse Scholapuzzel oplossen, het pittoreske Dinant bekijken en aldaar de Citadel, het huis van Adolphe Sax en/of Maison Leffe bezoeken en op de terugweg minigolfen en lasergamen in Luik en een afsluitend diner in het Limburgse Grathem. Een zeer geslaagde concertreis!

Evelien Blok-Luiting nieuwe secretaris

Op vrijdag 28 oktober vond de jaarlijkse algemene ledenvergadering weer plaats. Eén van de vele dingen die voorbij zijn gekomen is dat Evelien Blok-Luiting onze nieuwe secretaris is. Evelien volgt Eric op, die het na twee termijnen (6 jaar) het stokje doorgeeft. Hij werd bedankt voor zijn inzet in de afgelopen jaren met een presentje en onder luid applaus werd de plek aan de bestuurstafel vrijgemaakt voor onze nieuwe secretaris. Eric, hartelijk dank voor alles wat je hebt gedaan in het bestuur en Evelien, heel veel succes en plezier toegewenst!

Tijdreis door acht eeuwen Sint-Janskathedraal tijdens jubileumconcert

Op zondag 2 oktober vierde de Sint-Janskathedraal haar 800-jarig jubileum met een concert gezongen door de Schola Cantorum waarbij Véronique van den Engh op orgel en vier koperblazers het koor begeleidde. Tijdens dit concert werd er een muzikale reis gemaakt door acht eeuwen Sint-Jan en werd er tussen de muziek door door vertelster Tara Bos op tekst van Paul Leenders stilgestaan bij specifieke momenten zoals de start van de bouw in 1220 van de Sint-Jan in Romaanse stijl, het vervaardigen van de Sint-Jan in gotische stijl in 1380, de beeldenstorm op 22 augustus 1566, de brand op 25 juli 1584, de teruggave van de Sint-Jan in mei 1810 door Napoleon, de teruggave van het Mariabeeld in 1853, de jaarlijkse traditionele carnavalsmis en prachtige kerststal die duizenden bezoekers van jong tot oud doet verwonderen. Na afloop was er gelegenheid voor een gezellig samenzijn in de Sint-Janstuin, waarbij de komische folkloristische fanfare de Kikvorschen - niet weg te denken tijdens het Oeteldonkse carnaval - voor een vrolijke noot zorgden.

Het jubileumconcert gemist? Terugkijken kan hier.

Foto's: Wim Koopman - voor de volledige serie klik hier.

Stemworkshop voor kinderen uit groep 3, 4 en 5!

De Schola Cantorum 's-Hertogenbosch nodigt kinderen uit groep 3, 4 en 5 uit om kennis te maken tijdens een gratis stemworkshop. Tijdens deze workshop wordt er met spelletjes gekeken of de stem van de kinderen voldoende zuiver is en of zij genoeg ritmegevoel hebben. Voor meer informatie en om aan te melden (via Sjors Creatief), klik hier!

Schola sluit seizoen 2021-2022 af na televisieuitzending NPO2

Op zondag 24 juli zong de Schola voorlopig voor het laatst tijdens de eucharistieviering die werd uitgezonden op NPO2. Zij gaan nu genieten van een welverdiende vakantie; vanaf zondag 4 september wordt de Sint-Janskathedraal weer met muziek gevuld. Voor u allen ook een fijne vakantie toegewenst! Terugkijken kan hier.

Eindpresentatie Scholajeugd geslaagd!

Op donderdag 14 juli vond eindelijk de eindpresentatie weer plaats in de oude, vertrouwde Sint-Jan op een moment waarop het hoort: het einde van het Scholaseizoen. Hierbij waren alle jeugdafdelingen van de Schola aanwezig en lieten zij horen wat ze dit jaar geleerd hadden. Na de presentatie konden zij hun diploma's en rapporten in ontvangst nemen. Alle geslaagden: van harte gefeliciteerd! Terugkijken? Dat kan hier: https://bit.ly/3z8JbKW

Foto's: Wim Koopman - voor de volledige fotoserie: klik hier.

Veel Gregoriaanse gezangen tijdens eucharistieviering van 12 juni op NPO 2

Op zondag 12 juni zong de Schola tijdens de eucharistieviering van 10:00 uur dat werd uitgezonden op NPO 2. Deze viering stond in het teken van het Nederlands Gregoriaans Festival wat dat weekend gehouden werd in 's-Hertogenbosch. Tijdens deze viering is er veel Gregoriaans gezongen. Om terug te kijken en luisteren, klik hier of op de eerste afbeelding hieronder.

Schola Cantorum zingt bij dankviering heiligverklaring Titus Brandsma

Op zondag 22 mei 2022 zong de Schola Cantorum tijdens een nationale dankviering in de Sint-Janskathedraal voor de heiligverklaring van Titus Brandsma op 15 mei. Voor deze viering was er speciaal een Titus Brandsma-hymne gecomponeerd door componist Chris Fictoor in opdracht van de KISG - tijdens deze viering werd dit vierstemmig inclusief koperkwintet uitgevoerd. De componist deed dit op basis van teksten van Brandsma; hij is een groot kenner van het leven van de zalige Titus Brandsma en van de vele geschriften die hij ons heeft nagelaten. Kardinaal Eijk was de hoofdcelebrant en vele bisschoppen en priesters concelebreerden. Uit het bisdom Groningen-Leeuwarden, waar Brandsma geboren is, was onder andere Mgr. Ron van den Hout aanwezig. Bisschop Mgr. Gerard de Korte, emeritus bisschop Mgr. Anton Hurkmans en plebaan Vincent Blom waren vanuit het bisdom 's-Hertogenbosch vertegenwoordigd. Nabij het altaar stond een buste van Titus Brandsma opgesteld met een relikwie - een stukje stof van een kleed dat Brandsma droeg in het concentratiekamp. Terugkijken kan hier: https://bit.ly/3JkwfFC

Foto's: Wim Koopman; voor de volledige fotoserie klik hier.

Schola Iuventatis werkt mee aan projectenreeks Binaural Sessions

De Schola Iuventatis heeft meegewerkt aan de projectenreeks Binaural Sessions met in dit deel een compositie "Dezelfde Kerk" van muzikaal maker Eva van Pelt en Remo van Osch; hierbij is het geluid opgenomen met een speciale microfoon. De tekst in beeld is van stadschroniqueur Eric Alink en de Sint-Janskathedraal is het decor van deze bijzondere opname. Gebruik een hoofdtelefoon voor het binaurale effect en geniet:

Ben van der Sterren stopt na 63 jaar lidmaatschap Schola Cantorum

Op 18 april - Tweede Paasdag - nam de Schola afscheid van Ben van der Sterren na 63 jaar lidmaatschap als zingend lid. Ook naast het zingen heeft Ben op talloze wijzen bijgedragen aan de Schola, waaronder 15 jaar proost van de Schola, zat hij in diverse commissies zoals de jeugdcommissie, muziekcommissie en zet hij zich in voor de Stichting Vrienden van de Schola. Daarom is hij met trots benoemd tot erelid in de vorm van 'Cantor Honoris Causa'. Ben, dank voor alles wat je voor de Schola hebt gedaan en van harte gefeliciteerd met je erelidmaatschap!

 

Scholaprogramma in de Passietijd

Foto's: Wim Koopman - voor de volledige fotoserie, klik hier.

Op zondag 10 april zong de Schola na twee jaar weer voor een volle Sint-Jan tijdens Palmzondag, de dag waarop de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem wordt gevierd en tevens het begin is van de Goede Week. Tijdens deze vieringen zal de Schola acte de présènce geven in de Sint-Jan:
wo 13-04-2022 19:00 uur - Chrismaviering
do 14-04-2022 19:30 uur - Witte Donderdag
vr 15-04-2022 15:00 uur - Goede Vrijdag, kruisverering
vr 15-04-2022 19:00 uur - Goede Vrijdag, kruisweg
za 16-04-2022 22:00 uur - Paaswake
zo 17-04-2022 10:00 uur & 11:45 uur - Eerste Paasdag
ma 18-04-2022 11:00 uur - Tweede Paasdag
Daarnaast zullen de jeugdafdelingen meezingen tijdens de Matthäus Passion in Eindhoven op dinsdag 12 april, in Maastricht op woensdag 13 april, in Heerlen op donderdag 14 april en in Venlo op vrijdag 15 april.
Voor het volledige Scholaprogramma in de Passietijd, klik hier.

Eucharistieviering zondag 3 april 10:00 uur op NPO 2

Op zondag 3 april zal de Schola acte de présènce geven tijdens de eucharistieviering van 10:00 uur. Dit is op NPO 2 (Nederland 2) of via de link van NPO Start te bekijken en te beluisteren: Klik hier voor de uitzending.

Schola zingt weer voltallig na maatregelversoepelingen

Na de versoepelingen van de maatregelen zingt de Schola weer voltallig tijdens de eucharistievieringen in de Sint-Jan. Het koor is daar ontzettend blij mee en wil heel graag weer de koormuziek laten klinken in de oude en vertrouwde kathedraal. Kunt u niet aanwezig zijn in de kathedraal en wilt u de eucharistievieringen meevieren? Klik dan hier voor de livestream van de Sint-Jan.

Eucharistieviering zondag 23 januari 10:00 uur op NPO 2

Op zondag 23 januari wordt de eucharistieviering van 10:00 uur door de Schola muzikaal opgeluisterd, maar helaas nog niet voltallig. Dit is op NPO 2 (Nederland 2) of via de link van NPO Start te bekijken en te beluisteren: klik hier om te kijken.

Zalig Kerstfeest toegewenst!

Zalig Kerstfeest toegewenst! Mocht u een viering gemist hebben, dan kunt u deze hier terugkijken:


Vooravond Kerst:

24-12-2021 12:30 uur:

24-12-2021 16:00 uur:

24-12-2021 24:00 uur:


Eerste Kerstdag:

25-12-2021 10:00 uur:

25-12-2021 12:00 uur:

 


Tweede Kerstdag:

26-12-2021 10:00 uur:

26-12-2021 12:00 uur:

 

 

Advent en Kerst in de Sint-Janskathedraal

Voor de Advent-/Kersttijd is er een mooi programma samengesteld om toch de sfeer van deze periode in beeld (de kerststal van de Sint-Janskathedraal) en geluid (de Schola Cantorum) te kunnen beleven. Veel kijk- en luisterplezier toegewenst!

Aangepast kerstprogramma in verband met aanscherping coronamaatregelen

In verband met de aanscherping van de coronamaatregelen (de lockdown waarin Nederland op dit moment zit) is het programma voor de Kerstvieringen aangepast: er mogen maar vier zangers aanwezig zijn bij vieringen, voor de Pontificale Nachtmis mogen er 12 zangers aanwezig zijn. Voor het huidige programma van Kerst tot en met Oud en Nieuw, klik hier (onder voorbehoud).

Hartverwarmend kerstconcert in Sint-Janskathedraal door Schola Cantorum

Op zondag 12 december verzorgde de Schola om 15:00 uur haar jaarlijkse, hartverwarmende kerstconcert in deze donkere decembermaand met kerstliederen van alle tijden en stijlen. Tijdens het concert hield Mgr. de Korte zijn kersttoespraak. Heeft u het concert gemist? Klik hier om terug te kijken!

Coen Swinkels 25 jaar docent muziek bij Schola Cantorum

Op zondag 28 november 2021 is Coen Swinkels gehuldigd vanwege zijn 25-jarig jubileum als muziekdocent bij de Schola Cantorum. Na de viering van 12:00 uur werd hij samen met zijn gezin lovend toegesproken door Jeroen Felix en plebaan Vincent Blom voor al het werk wat hij in de afgelopen 25 jaar voor de Schola heeft gedaan. Daarnaast ontving hij diverse geschenken waaronder een beeldje met daarin een stemvork en de g-sleutel verwerkt én een onderscheiding. Van harte gefeliciteerd!

40-jarig jubilaris Marianne Reijers-Hoeks gehuldigd bij feest van heilige Caecilia

Vanwege de welbekende maatregelen was het vieren van het feest van de heilige Caecilia - de patrones van alle koorzangers - helaas wederom niet mogelijk. Om toch de jubilarissen in het zonnetje te zetten, werd op zondag 21 november aan het einde van de eucharistieviering van 10:00 uur jubilaris Marianne Reijers-Hoeks door onze proost lovend toegesproken en werd haar door de bisschop een speldje van de Nederlandse Gregoriusvereniging opgespeld voor haar 40-jarig lidmaatschap van de Schola. Marianne, van harte gefeliciteerd!

Eucharistieviering zondag 14 november 10:00 op NPO 2

Op zondag 14 november zal de Schola Puerorum en de Schola Iuventatis de eucharistieviering van 10:00 uur muzikaal opluisteren. Dit is op NPO 2 (Nederland 2) of via de link van NPO Start te bekijken en te beluisteren: klik hier om te kijken.

Nog 750 dagen tot het begin van een uniek jubileumjaar!

Jeroen Felix 25 jaar rector cantus bij Schola Cantorum

Op zondag 31 oktober 2021 werd in de Sint-Janskathedraal rector cantus Jeroen Felix gehuldigd in het kader van zijn 25-jarig jubileum bij de Schola Cantorum. Van de proost Herman Meinders kreeg hij een beeldje aangereikt met daarin een stemvork en de g-sleutel verwerkt. Daarna nam plebaan Vincent Blom uitgebreid het woord en overhandigde aan de rector cantus een horloge en mede namens het bisdom de Floris van der Putt-penning. Tenslotte sprak de jubilaris zelf een prachtig dankwoord en konden felicitaties overgebracht worden tijdens de aansluitende receptie in Sint-Jansmuseum de Bouwloods. Van harte gefeliciteerd!


Foto's: Wim Koopman; klik hier voor de volledige serie

Commissaris van de Koning brengt bezoek aan parochie en Schola

Op vrijdag 15 oktober bracht Commissaris van de Koning, mevrouw Adema, een werkbezoek aan de parochie Sint-Jan. Een bezoek aan de Schola en het Sint-Janshuis kon uiteraard niet ontbreken. De rector cantus en penningmeester hebben haar een rondleiding gegeven en uitgelegd welke uitdagingen er spelen bij de Schola. In het bijzonder werd er stilgestaan bij de grote diversiteit binnen het koor en de werving van de jeugd; de energie die er wordt gestoken in het werven van kinderen die niet zo maar in aanraking komen met het koor. Bij het einde van het bezoek zijn enkele boeken en cd's overhandigd. Bij de afsluiting van het bezoek aan de parochie sprak de Commissaris haar waardering uit voor al het werk wat er gebeurt en de hartelijke en open sfeer van het bezoek. Dit sluit mooi aan bij de hartelijke, open en gastvrije omgeving die de Sint-Jan wil zijn. Ook benadrukte ze dat de zo'n parochie inclusief alles eromheen niet alleen draaiende gehouden kan worden door de Kerkelijke overheid, maar gesteund moet worden door vele vrijwilligers.

 

Gratis proefles voor kinderen uit groep 3, 4 en 5!

De Schola nodigt kinderen uit groep 3, 4 en 5 uit om met ons kennis te maken tijdens een gratis proefles. De kinderen leren dan hun stem te ontdekken met leuke stemspelletjes en daarbij nieuwe liedjes. Zo kan bekeken worden of zingen iets is waar ze energie uit halen! Aanmelden kan via Sjors Creatief: https://bit.ly/3v4Dzhk 

Eucharistieviering zondag 10 oktober 10:00 uur op NPO2

Op zondag 10 oktober zal de Schola tijdens de eucharistieviering van 10:00 uur op NPO 2 (Nederland 2) of via de link van NPO Start te bekijken en te beluisteren zijn: https://bit.ly/3uVZbMM. Voorafgaand aan de viering heeft Leo Fijen met onze rector cantus Jeroen Felix een interview over de genezing van muziek en de troost van zingen met elkaar: https://bit.ly/3AoUs7h

Oktober: maand van de kerkmuziek

In oktober wordt in de kathedrale basiliek van Sint-Jan de maand van de kerkmuziek gehouden waarbij de Schola uiteraard niet kan ontbreken. Tijdens de eucharistievieringen op zondagochtenden om 10:00 en 12:00 uur en de vespers op zondagmiddagen om 16:00 uur wordt gezongen uit het rijke repertoire. Kerkmuziek van alle tijden zal klinken in de Sint-Jan: Gregoriaans, polyfone muziek uit de koorboeken, kerkmuziek van hedendaagse componisten (Strategier, Andriessen, Willcocks en Goodall) en van kerkmusici van ons eigen bisdom (Van der Putt en Pirenne); het volledige programma is hier te vinden. Op zondag 10 oktober om 10:00 uur zal de eucharistieviering op NPO 2 te zien zijn of via https://kro-ncrv.nl/programmas/eucharistieviering. Mocht u niet naar de kathedraal kunnen komen, dan kunt u online meekijken en -vieren via het YouTube-kanaal van de Sint-Jan.

Eucharistieviering zondag 22 augustus om 10:00 uur op NPO 2

De Schola was op zondag 22 augustus tijdens de eucharistieviering van 10:00 uur in de Sint-Jan te zien en te horen op NPO 2. Heeft u de uitzending gemist?
Klik op deze link of op de onderstaande afbeelding om terug te kijken.

Schola Iuventatis werkt mee aan voorstelling Zoete Lieve Gerritje op Festival Boulevard

De Schola Iuventatis werkt van 8 t/m 13 augustus mee aan de voorstelling Zoete Lieve Gerritje die wordt uitgevoerd op Festival Boulevard in ’s-Hertogenbosch. In dit live hoorspel zoekt muziektheatercollectief Teletext naar de wortels van het eeuwenoude Bossche stadssymbool Zoete Lieve Gerritje. Gerritje is een boerin die volgens de overlevering lang geleden naar Den Bosch toe ging voor brandewijn met suiker; de melodie van het bekende Bossche liedje stamt uit de 17e eeuw. Een grote groep Bosschenaren en kunstenaars willen het lied terugclaimen en van Gerritje een hedendaags icoon maken.
♫ Introductiefilmpje: https://bit.ly/3BSUiqZ
♫ Programma en kaarten: https://bit.ly/3ykqX6w

Informatiemiddag voor de jeugd geslaagd!

Op zondag 18 juli was er om 12:30 uur een informatiemiddag in het Sint-Janshuis voor kinderen uit groep 3, 4 en 5. In ongeveer een uur tijd liet een aantal kinderen van de Puerorum E- en F-groep aan belangstellende kinderen en hun ouders zien en vooral horen dat zingen bij de Schola Cantorum heel erg leuk is en dat je er ook heel veel leert. Als uitsmijter kwamen de overige jeugdgroepen aansluitend aan het zingen in de Sint-Janskathedraal alle aanwezigen verrassen met een uitvoering van The Lord's my Shepherd van Malcolm Archer. Al met al een geslaagde middag! 

Eucharistieviering 27 juni om 10:00 uur op NPO 2

Op zondag 27 juni zullen de jongedames van de Schola Iuventatis zingen tijdens de eucharistieviering van 10:00 uur. Deze viering is op NPO 2 (Nederland 2) of via de link van NPO Start te bekijken en te beluisteren: klik hier om online te kijken.

Versoepelde maatregelen per 26 juni 2021

De Nederlandse bisschoppen hebben een aantal versoepelingen aangekondigd die ingaan per zaterdag 26 juni 2021. Op het gebied van koorzang komt er iets meer ruimte: in plaats van vier mogen er maximaal twaalf koorzangers zingen mits strikte voorwaarden in acht worden genomen met betrekking tot onder meer afstand, ventilatie en spuien van de ruimte waar gezongen wordt. Volkszang blijft voorlopig nog niet toegestaan en ook de bestaande hygiënemaatregelen blijven gehandhaafd.
Alle maatregelen worden gespecificeerd in de update bij het protocol, klik hier om deze te lezen.

Scholajeugd mag weer zingen tijdens eucharistievieringen per 5 juni 2021

De bisdommen in Nederland hebben naar aanleiding van de versoepelingen conform de regels van het RIVM de uitspraak gedaan dat kinderen tot en met 12 jaar weer mogen zingen in de vieringen. Voor de Schola betekent het dat de Schola Puerorum weer aanwezig is aanstaande zondag 6 juni tijdens de viering van 12:00 uur.

Scholajeugd weer aan het repeteren in de kathedraal!

Onze Scholajeugd mocht op donderdag 20 mei eindelijk weer gezamenlijk repeteren in de Sint-Jan en daar werd zichtbaar van genoten!

Moederdag met Mariamuziek

Helaas mogen we nog steeds niet met het voltallige koor zingen en dat is extra vervelend tijdens de Meimaand. Omdat het op de tweede zondag van mei Moederdag is, is er een kleine selectie gemaakt uit ons grote Maria-repertoire - speciaal voor alle moeders! Klik hier of op de afbeelding voor het filmpje.

Muziek:
Regina Caeli - Anoniem (Bossche Koorboeken, Codex 73)
Maria Mater Gratiae - Gabriël Fauré
Ecce Mater tua - Howard Goodall

Dank aan Wim Koopman voor de foto's!

Vieringen meimaand

Per 1 mei zijn de regels verruimd en kunnen er 170 personen aanwezig zijn per viering en na de Meimaand 200 per viering; voor de Schola zijn er helaas nog steeds maar vier zangers aanwezig per viering.

Klik hier voor de livestream van de Sint-Jan
Klik hier voor de liturgie van de Meimaand (het Meimaandboekje)

Het protocol wat al vast was gesteld blijft gelden: 
- houd 1,5 meter afstand
- draag een mondkapje
- geen samenzang

 

Zalig Pasen!

Zalig Pasen toegewenst!

Muziek:
Missa Sine nomine - Kyrie Hans Leo Hassler
Missa Sine nomine - Gloria Hans Leo Hassler
Beati quorum via - Charles Villiers Stanford
Missa Sine nomine - Sanctus & Benedictus Hans Leo Hassler
Missa Sine nomine - Agnus dei Hans Leo Hassler
Jubilate Deo Giovanni - Pierluigi da Palestrina

Foto's: Wim Koopman

 

Goede Vrijdag

Helaas kan er nog niet met het voltallige koor tijdens de vieringen van de Goede Week gezongen worden. Daarom is er een mooi programma samengesteld om toch de sfeer van deze periode in beeld en geluid te kunnen beleven waarbij een volledige Schola te horen is. Vandaag is het Goede Vrijdag; op deze dag wordt de kruisiging en de dood van Jezus Christus herdacht.

Muziek:
Christus factus est - Gregoriaans
Ecce quomodo moritur justus - Jacob Handl
In manus tuas - Thomas Tallis
Call to remembrance - Richard Farrant
Peccantem me - Cristobal de Morales
O vos omnes - Tomás Luis de Victoria
Crucifixus - Antonio Lotti
Miserere mei - Gregorio Allegri

Foto's: Wim Koopman

Witte Donderdag

Helaas kan er nog niet met het voltallige koor tijdens de vieringen van de Goede Week gezongen worden. Daarom is er een mooi programma samengesteld om toch de sfeer van deze periode in beeld en geluid te kunnen beleven waarbij een volledige Schola te horen is. Vandaag is het Witte Donderdag; op deze dag wordt Het Laatste Avondmaal van Christus met zijn apostelen en de instelling van de eucharistie door Jezus herdacht.

Witte Donderdag

Muziek:

Nos autem gloriari oportet - Gregoriaans
Ubi caritas - Maurice Duruflé
Van liefden comt groot lieden - bew. Julius Röntgen
De beker van verdriet - Maurice Pirenne

Foto's: Wim Koopman

Palmzondag

Helaas kan er nog niet met het voltallige koor tijdens de vieringen van de Goede Week gezongen worden. Daarom is er een mooi programma samengesteld om toch de sfeer van deze periode in beeld en geluid te kunnen beleven waarbij een volledige Schola te horen is. Vandaag is het Palmzondag; op deze dag wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd.

Muziek:
Hosanna Filio David - Gregoriaans
Pueri Hebraeorum - Tomás Luis de Victoria
Ingrediënte Domino - Hendrik Andriessen
Ick wil mi gaen vertroosten - bew. Julius Röntgen

Foto's: Wim Koopman

 

Nieuwe kovels voor de Scholajeugd

Na jaren is het eindelijk zover: de nieuwe (kinder)kovels zijn er! Zodra de omstandigheden het toelaten kunt u de kinderen alvast in hun nieuwe kleding bewonderen en zullen we hier een speciaal momentje van maken. De kovels voor de volwassenen worden momenteel nog geproduceerd. Veel dank aan iedereen die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt!

  

 

Vieringen Goede Week en Pasen

Naar aanleiding van de op 23 maart gehouden persconferentie van de ministerpresident beginnen alle avondvieringen in de Goede Week (woensdag t/m zaterdag) om 19:00 uur - dat geldt dus ook voor de Paaswake. Voor het actuele programma, klik hier - wijzigingen blijven uiteraard voorbehouden.

Eucharistieviering 7 maart om 10:00 uur op NPO2

Op vrijdagavond 5 maart werd er voorbereid voor de live-uitzending van de eucharistieviering van zondag 7 maart om 10:00 uur. Aanstaande zondag is de Schola op Nederland 2 of via de link van NPO Start te bekijken en te beluisteren: klik hier om online te kijken. Het misboekje is hier te downloaden.

Zingen op Afstand: de kersteditie!

De kerstperiode ziet er dit jaar anders uit, ook voor de Schola. Omdat dit zo’n speciale tijd is voor ons, is er een speciale Zingen Op Afstand-editie gemaakt: een kersteditie waarin enkele koorleden letterlijk in de kerststal zingend te zien zijn. De video brengt dus ook de (inmiddels gesloten) kerststal goed in beeld: we hopen via deze digitale weg de kerstsfeer te verspreiden bij iedereen thuis. Namens de gehele Schola wensen we u een hele fijne kerst, een gezond en gelukkig 2021 en heel veel kijk- en luister plezier toe! Klik op de afbeelding voor het filmpje!

Vieringen Advent, Kerst en tot en met 19-01-2021

Vanaf 15-12-2020 tot en met 19-01-2021 is er door de overheid aangescherpt beleid doorgevoerd met betrekking tot het coronavirus. Hierna is er vanuit de bisschoppenconferentie besloten om de vieringen:

- tussen 24-12-2020 07:00 uur en 25-12-2020 07:00 uur zonder publiek te vieren (wel via livestream: Sint-Jan Den Bosch - YouTube)
- overige vieringen buiten de periode van 24-12-2020 07:00 uur en 25-12-2020 07:00 uur met 30 mensen te vieren (en via livestream: Sint-Jan Den Bosch - YouTube) tot en met 19-01-2021

Dit heeft voor de Schola ook gevolgen: per viering mogen er helaas maar vier zangers aanwezig zijn. 

Het protocol wat al vast was gesteld blijft gelden: 
- maximaal 30 mensen exclusief bedienaren, medewerkers en zangers
- houd 1,5 meter afstand
- draag een mondkapje
- geen samenzang

Verder is er/zijn er:
- geen kerststalbezoek mogelijk
- speciale kerstactiviteiten voor groepen in en buiten de kerk niet toegestaan
- de mogelijkheid om individueel een kerk te bezoeken voor een moment van gebed of om een kaars op te steken
- de mogelijkheid om op Oudjaarsavond om 24:00 uur de kerkklokken te luiden.

Schola geeft hartverwarmende concerten in Sint-Janskathedraal

Op zondag 13 december verzorgden de jeugd van onze Schola om 15:30 uur en de volwassenen om 19:00 uur hartverwarmende kerstconcerten in deze donkere decembermaand. Tijdens het concert van 15:30 uur hield Mgr. de Korte zijn kersttoespraak en na het concert werd de kerststal officieel geopend door de commissaris van de koning, Ida Adema. Dank aan Wim Koopman voor de foto's!
Heeft u de concerten gemist? Klik hier voor het concert van 15:30 uur | Klik hier voor het concert van 19:00 uur

 

Caeciliafeest en bezoek van Sint en Piet voor Scholajeugd

Eind november/begin december begint het drukker te worden voor de komende kerstperiode, maar is er ook tijd voor ontspanning. Voor de jeugd was er een online Caeciliafeest georganiseerd met een gezellige quiz; daarnaast reden Sint en Piet de repetitieruimtes van de kinderen gelukkig niet voorbij! Als dank voor het lekkers werd er uitbundig gezongen.

Eucharistieviering 6 december om 10:00 uur op NPO2

Op vrijdagavond 4 december werd er voorbereid voor de live-uitzending van de eucharistieviering van zondag 6 december om 10:00 uur. Aanstaande zondag is de Schola op Nederland 2 of via de link van NPO Start te bekijken en te beluisteren: https://www.npostart.nl/eucharistieviering/06-12-2020/KN_1716045

Scholajeugd slaagt met vlag en wimpel bij eindpresentatie

Door de inmiddels welbekende coronamaatregelen werd de eindpresentatie van onze jongste zangers in het afgelopen jaar uitgesteld van het einde van het Scholajaar naar zondag 22 november - de dag na het feest van Sint-Caecilia, patrones van alle koorzangers en tevens de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Tijdens deze eindpresentatie lieten de diverse groepen met verve horen wat zij in het afgelopen jaar hadden geleerd. Na dit feestelijke gebeuren werden de diploma's uitgereikt. Ook werden de rector cantus en docenten Véronique en Coen in het zonnetje gezet. Geslaagden, van harte gefeliciteerd!

 

Schola zet haar jubilarissen in het zonnetje bij het feest van Sint-Caecilia

Vanwege de welbekende maatregelen was het vieren van het feest van de heilige Caecilia - de patrones van alle koorzangers - helaas niet mogelijk, maar aan het einde van de eucharistieviering van 10:00 uur werden de jubilarissen door onze kersverse proost en plebaan lovend toegesproken en kregen zij door hun dierbaren de speldjes van de Nederlandse Gregoriusvereniging opgespeld voor hun bewezen diensten: Lotte (12,5 jaar), Lydia (40 jaar), Véronique (12,5 jaar organiste van de Sint-Jan). Dames, van harte gefeliciteerd!

Herman Meinders nieuwe proost

Op vrijdag 30 oktober vond de jaarlijkse algemene ledenvergadering weer plaats. In verband met corona moest dit via de digitale weg gebeuren. Na zes jaar heeft Laurens Langendonck afscheid genomen van zijn functie als proost van de Schola. Laurens, ontzettend bedankt voor al je inzet de afgelopen jaren. Herman Meinders neemt het stokje van hem over. We zijn erg blij dat hij heeft besloten om deze rol te gaan vervullen. Herman, heel veel succes toegewenst!

Aangescherpte maatregelen per 11 oktober 2020

De maatregelen zijn weer aangescherpt: vanaf 11 oktober mogen er in de Sint-Jan maximaal 30 personen aanwezig zijn (exclusief voorganger en medewerkers). De Schola zal de komende periode ook met een verminderd aantal personen zingen tijdens de vieringen. Zo kunnen we toch nog de vieringen op deze manier veilig muzikaal opluisteren!


 

Zingen op afstand: The Vicar of Dibley - Howard Goodall

Ondanks dat er al weer wekelijks door kleine groepen gezongen kan worden, is de Schola Cantorum zeker nog niet terug naar de oude manier van doen. Zo is er ook besloten de eindpresentatie, die aan het eind van elk schooljaar plaatsvindt, te verplaatsen naar het nieuwe jaar. In plaats daarvan zullen er 3 verschillende Zingen op Afstand-video's geplaatst worden, met als laatste onze jongedames: de Iuventatis. Zij zingen samen ‘The Vicar of Dibley’, geschreven door Howard Goodall. Klik op de foto voor het filmpje!

Zingen op afstand: The Lord's my Shepherd - Malcolm Archer

Ondanks dat er al weer wekelijks door kleine groepen gezongen kan worden, is de Schola Cantorum zeker nog niet terug naar de oude manier van doen. Zo is er ook besloten de eindpresentatie, die aan het eind van elk schooljaar plaatsvindt, te verplaatsen naar het nieuwe jaar. In plaats daarvan zullen er 3 verschillende Zingen op Afstand video's geplaatst worden, met als tweede de grootste groep kinderen van de Schola: de Puerorum ABCD en Iuventatis. In het licht van de zomer die voor de deur staat en de vakantie die eraan komt zingen zij ‘The Lord’s my Shepherd’ van Malcolm Archer. Klik op de foto voor het filmpje!

Meevieren in de Sint-Jan vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli zijn de maatregelen versoepeld, dit zijn de nieuwe regels:

- maximaal 250 à 300 personen 
- men houdt zich aan de algemeen geldende voorschriften en de aanwijzingen in de kerk 
- meld meteen bij binnenkomst uw naam en telefoonnummer op de daarvoor aanwezige lijsten 

Openingstijden
Zondag 9.00 - 17.00 uur
Maandag t/m zaterdag 8.00 - 17.00 uur

Mistijden 
Zondag: 10.00 uur & 12.00 uur Eucharistieviering
Maandag t/m zaterdag: 08.30 uur (aansluitend uitstelling en aanbidding) & 12.30 uur

Online meevieren? Klik hier voor de livestream van de Sint-Janskathedraal.

Zingen op afstand: 'Zenuwenlied' door de Puerorum E en F

Ondanks dat er al weer wekelijks door kleine groepen gezongen kan worden, is de Schola Cantorum zeker nog niet terug naar de oude manier van doen. Afgelopen jaar is de Puerorum F begonnen met zingen bij de Schola. Ze hebben kennis gemaakt met veel verschillende liedjes en leren hoe het is om in een koor te zingen, zoals ze bijvoorbeeld rond de kerstperiode hebben gedaan met het kerstconcert en verschillende missen. Ook de Puerorum E heeft niet stilgezeten: zij zijn afgelopen jaar begonnen met muziektheorie lessen en leren alles over het notenschrift. Beide groepen kregen er de zenuwen van niet meer normaal naar de repetities te kunnen, daarom is het wel zo toepasselijk dat ze samen 'Het Zenuwenlied' zingen vanuit hun woonkamers! Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken!

Meevieren in de Sint-Jan vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni is het weer mogelijk de vieringen bij te wonen. Dit is wel aan strenge voorschriften gebonden die de Nederlandse bisschoppen in een aantal protocollen hebben vastgelegd:

- maximaal 30 personen en vanaf 1 juli maximaal 100
- deelname op zondag is alleen mogelijk na opgave
- men houdt zich aan de algemeen geldende voorschriften en de aanwijzingen in de kerk 

Openingstijden
Zondag 13.00 - 17.00 uur
Maandag t/m zaterdag 9.00 - 17.00 uur

Mistijden van 1 juni tot 1 juli
Zondag: 10.00 uur & 12.00 uur Eucharistieviering
Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur (aansluitend Aanbidding tot 09:30 uur) & 19.00 uur
Zaterdag: 08.30 uur & 19.00 uur vooravondmis van de zondag

Klik hier voor de livestream van de Sint-Janskathedraal
Meer informatie is te vinden waaronder het aanmelden voor een viering op de parochiewebsite van de Sint-Janskathedraal.

Zingen op afstand: Ave verum - Philip Stopford

Ondanks de coronacrisis maakt de Schola nog steeds muziek met elkaar. Om te zorgen dat alle vaste bezoekers van de diensten in de Sint-Jan nog steeds kunnen genieten van de gezangen is ‘Zingen Op Afstand 3’ gemaakt. Dit keer zingt de Schola Ave Verum van Stopford, een voor de Schola relatief nieuw stuk. Maar dat maakt voor de Schola niet uit, de samenklank in dit stuk maakt bij de leden veel los.

Meimaand, Mariamaand en Moederdag

Omdat het op de tweede zondag in mei Moederdag is, is er een kleine selectie gemaakt uit ons grote Maria-repertoire wat wij tijdens de meimaand-vieringen zingen - speciaal voor alle moeders!

Muziek:
Ave Maria - Robert Parsons
Vespers: Oculi tui - Anoniem (Codex 73, Bossche Koorboeken)
Ecce Mater tua - Howard Goodall (in 2005 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het jongenskoor speciaal voor de Schola gecomponeerd)

Foto's: Wim Koopman

Zingen op afstand: Magnificat - Hendrik Andriessen

Ondanks de coronacrisis maakt de Schola nog steeds muziek met elkaar. Om te zorgen dat al onze vaste bezoekers - met name in de meimaand - nog steeds kunnen genieten van het gezang is het Magnificat van Hendrik Andriessen op afstand met elkaar gezongen. Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken. Veel kijk- en luisterplezier!

Schola te volgen via live-stream

Ondanks de huidige situatie zullen de komende weken (tot en met 31 mei) de zondagse vieringen van 10:00 uur live worden gestreamd, klik hiervoor op deze link: https://www.youtube.com/channel/UCS6PBJOWGdnPDlJ-_zjGazQ 

Zalig Pasen!

Zalig Pasen toegewenst!

Muziek:
Missa Sine nomine - Kyrie Hans Leo Hassler
Missa Sine nomine - Gloria Hans Leo Hassler
Beati quorum via - Charles Villiers Stanford
Missa Sine nomine - Sanctus & Benedictus Hans Leo Hassler
Missa Sine nomine - Agnus dei Hans Leo Hassler
Jubilate Deo - Giovanni Pierluigi da Palestrina

Foto's: Wim Koopman

Goede Vrijdag

Voor de Passietijd is er een mooi programma samengesteld om toch de sfeer van deze periode in beeld en geluid te kunnen beleven ondanks de geannuleerde vieringen in onze Sint-Janskathedraal. Vandaag is het Goede Vrijdag; op deze dag wordt de kruisiging en de dood van Jezus Christus herdacht.

Muziek:
Christus factus est - Gregoriaans
Ecce quomodo moritur justus - Jacob Handl
In manus tuas - Thomas Tallis
Call to remembrance - Richard Farrant
Peccantem me - Cristobal de Morales
O vos omnes - Tomás Luis de Victoria
Crucifixus - Antonio Lotti
Miserere mei - Gregorio Allegri

Foto's: Wim Koopman

Zingen op afstand: Hear my prayer - Henry Purcell

Ondanks de coronacrisis hebben we toch een manier gevonden om muziek te maken met elkaar. In het teken van de Passietijd, het lijden van Jezus en ook toepasselijk bij de crisis: Hear My Prayer van Henry Purcell. Dank aan Lotte van Poppel voor het editen!

Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken:

Witte Donderdag

Voor de Passietijd is er een mooi programma samengesteld om toch de sfeer van deze periode in beeld en geluid te kunnen beleven ondanks de geannuleerde vieringen in onze Sint-Janskathedraal. Vandaag is het Witte Donderdag; op deze dag wordt Het Laatste Avondmaal van Christus met zijn apostelen en de instelling van de eucharistie door Jezus herdacht.

Muziek:

Nos autem gloriari oportet - Gregoriaans
Ubi caritas - Maurice Duruflé
Van liefden comt groot lieden - bew. Julius Röntgen
De beker van verdriet - Maurice Pirenne

Foto's: Wim Koopman

Vieringen Goede Week en Pasen in coronatijd

U hoeft ons niet helemaal te missen tijdens de vieringen van de Goede Week en Pasen. Via YouTube worden de vieringen live uitgezonden (15 minuten voor aanvang viering wordt de uitzending gestart); ga hiervoor naar de volgende link: Vieringen Goede Week en Pasen in coronatijd 

Overzicht van de vieringen: 
donderdag 9 april (Witte Donderdag): 19:00 uur - Avondmis
vrijdag 10 april (Goede Vrijdag): 19:00 uur - Herdenking van het Lijden en Sterven van de Heer
zaterdag 11 april (Paaszaterdag): 21:00 uur - Paaswake
zondag 12 april (Eerste Paasdag): 10:00 uur - Eucharistieviering
maandag 13 april (Tweede Paasdag): 10:00 uur - Eucharistieviering

Palmzondag

Voor de Passietijd is er een mooi programma samengesteld om toch de sfeer van deze periode in beeld en geluid te kunnen beleven ondanks de geannuleerde vieringen in onze Sint-Janskathedraal. Vandaag is het Palmzondag; op deze dag wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd.

Muziek:
Hosanna Filio David - Gregoriaans
Pueri Hebraeorum - Tomás Luis de Victoria
Ingrediënte Domino - Hendrik Andriessen
Ick wil mi gaen vertroosten - bew. Julius Röntgen

Foto's: Wim Koopman

Schola komt online naar u toe!

De vieringen in de Passietijd gaan dit jaar helaas niet door in de Sint-Jan waardoor u niet naar ons kan komen luisteren. Daarom zorgen we ervoor dat wij naar u komen: voor aankomende week is er een mooi programma samengesteld om de sfeer in beeld en geluid van de mooiste en meest intense periode van het jaar te kunnen beleven (op soms originele wijze). Werken die normaliter in onze kathedraal ten gehore worden gebracht, maar nu met één druk op de knop voorhanden zijn. Schoonheid brengt troost, laat u daarom meevoeren door de allermooiste Passiemuziek die componisten door de eeuwen heen hebben geschreven en door ons is uitgevoerd. Heel veel dank is verschuldigd aan Wim Koopman voor het beeldmateriaal!

Vesperdienst Biddend Verbonden

Op zondag 22 maart vond er in de Sint-Jan een korte vesperviering plaats ter afsluiting van de gebedscirkel Biddend Verbonden waar de Nederlandse bisschoppen ieder vanuit zijn eigen bisdom een signaal van hoop, troost en bemoediging afgaven. Een paar leden van onze Schola zongen tijdens deze vesperdienst. Deze viering terugkijken kan hier (klik op de foto of de link eronder): 

https://www.npostart.nl/vesper-biddend-verbonden/22-03-2020/KN_1713645
Meer informatie over het programma: https://kro-ncrv.nl/katholiek/nieuws/biddend-verbonden

Geen publieke liturigische vieringen in Sint-Jan tot en met 31 mei 2020 (Pinksteren)

In navolging van de maatregelen die de overheid 23 maart heeft afgekondigd in verband met het coronavirus, hebben de Nederlandse bisschoppen eerder genoemde maatregelen nog verder aangescherpt. In de H. Mariaparochie en in de Sint-Jan gaan de publieke liturgische vieringen niet door tot en met 31 mei (Pinksteren).

Voor meer informatie, klik op de volgende links:
https://www.rkkerk.nl/nederlandse-bisschoppen-alle-publieke-vieringen-afgelast-tot-en-met-pinksteren/
https://www.bisdomdenbosch.nl/corona-dossier-maatregelen-gebeden-en-vieringen-bemoediging-en-acties/

Parochiepenning voor Ben van der Sterren

Ben van der Sterren ontving op zondag 8 maart bij zijn 60-jarig jubileum van de Schola Cantorum vanwege zijn verdiensten als zanger en waardevolle bestuurlijke inbreng een parochiepenning die werd toegekend door het kerkbestuur van de parochie H. Johannes Evangelist. In 1959 is Ben begonnen bij de Schola Minor als sopraan en vervolgens sinds 1963 bij de bassen (Schola Maior). Gedurende zijn lidmaatschap is hij onder meer 15 jaar proost en vele jaren penningmeester geweest en heeft hij jarenlang in de jeugdcommissie gezeten; op dit moment vervult hij nog steeds een functie in de muziekcommissie. Ook maakt hij al geruime tijd deel uit van het bestuur van Stichting Vrienden van de Schola en is hij lid van de Stichting Maurice Pirenne. Ook zorgde hij voor bestuurlijke waardevolle inbreng in de diverse commissies van de Schola, die de noodzakelijke ondersteuning bieden op het gebied van opleiding, werving en beheren van fondsen. Hij ontving de penning van de plebaan en voorzitter van het kerkbestuur, Vincent Blom. Ben, van harte gefeliciteerd!

Bewerking Brabant van Guus Meeuwis tijdens carnavalsmis

De Schola heeft een unieke twist aan het alom bekende Brabant van Guus Meeuwis gegeven. Deze bewerking zal tijdens de carnavalsmis op zondagochtend 23 februari in de Sint-Janskathedraal ten gehore worden gebracht. Voor een voorproefje klik op onderstaande video:

Succesvol Sint-Janskerstconcert opmaat naar kerst

Op zondag 15 december om klokslag 15:30 uur werd er door de Schola Cantorum haar jaarlijkse kerstconcert gegeven waarbij zoals gebruikelijk alle afdelingen aanwezig waren. Vanwege de annulering van het Van Lanschot-concert is het kerstconcert van de Schola opgewaardeerd tot Sint-Janskerstconcert. In een koude, maar meer dan goedgevulde Sint-Jan werd er een vijftiental kerstliederen ten gehore gebracht waaronder Spotless Rose van Ola Gjeilo, Hodie Christus natus est van Jan Pieterszoon Sweelinck en - terug van weggeweest - een gelijknamige achtstemmige versie van Giovanni Pierluigi da Palestrina. De traditionele Christmas Carols konden natuurlijk niet ontbreken en daarom werden Once in royal David's city van H. Gauntlett, Sussex Carol in een bewerking van Sir David Willcocks en als slotstuk Hark the herald angels sing van Felix Mendelssohn-Bartholdy met verve uitgevoerd. De allerkleinste leden van de Schola Puerorum staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken tijdens het zingen van Tweeduizend jaar geleden van Jetse Bremer, Het staldeurtje kraakte op tekst van D. Cramer-Schaap en het Herderslied van oud-rector cantus en organist Maurice Pirenne. Monseigneur De Korte was aanwezig om zijn kerstboodschap uit te spreken en werd er direct na het concert de kerststal officieel geopend met het zingen van De herdertjes lagen bij nachte door de jeugdafdelingen van de Schola, waarop iedereen volgde. Na dit alles was er tijd voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje in het Sint-Janshuis.


Foto's: Wim Koopman - Voor een volledige fotoreportage van het kerstconcert, klik hier: https://www.imoose.nl/?p=news&id=598

Sprookjesachtige omgeving bij Caeciliafeest Schola

Op zaterdag 23 november was het weer tijd voor het jaarlijkse Caeciliafeest: dit jaar was het thema "Sprookjes" en was het Sint-Janshuis door de Caeciliacommissie helemaal omgetoverd tot een prachtig sprookjesbos. Tijdens dit feest werd er een Sprookjes-pubquiz gedaan waarbij alle aanwezige gasten werden onderverdeeld in 7 groepen en kon er tijdens het open podium als men dat wilde een eigen act opvoeren. Uiteraard werd en ook van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de jubilarissen te huldigen: dit jaar waren dat er drie. Zowel Anny als Corry vierden hun 25-jarig jubileum en Ben maar liefst zijn 60-jarig jubileum! Zij werden toegesproken door de proost en op sprookjesachtige wijze toegezongen door de Caeciliacommissie.

Wonen in klanken: biografie over Maurice Pirenne inclusief concert

Op zondag 10 november om 15:30 uur is in de Sint-Jan de nieuwe biografie "Wonen in klanken" over Maurice Pirenne - oud-rector cantus van onze Schola - gepresenteerd. De presentatie werd muzikaal omlijst door de Schola en Capella Brabant; de Schola zong Psalm 150 en het Loflied op de Wijsheid. Aan Monseigneur De Korte werd het eerste exemplaar overhandigd door de auteurs, Jan Jaap Zwitser en Anton Vernooij.


 

[VLOG] Koorreis Bremen

Op zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2019 ging de Schola op koorreis naar Bremen waar zij zondagochtend 13 oktober in de St. Petri Dom de viering muzikaal opluisterde. Tijdens deze reis was er ook tijd voor ontspanning: de jeugd ging naar het Universum - het  wetenschapscentrum van  Bremen waarbij de wonderen  van   de   wetenschap   met   interactieve   tentoonstellingsstukken   in   artistiek   ingerichte  belevenisruimtes  beleefbaar  gemaakt - terwijl de volwassenen het centrum van de stad gingen verkennen. Wat er nog meer gebeurde is te zien in de vlog: Klik hier of op de afbeelding om het filmpje te bekijken!

Serie 'Schola' op Omroep Brabant

Voor 'De Serie' van Goud van Brabant is een professionele filmmaker gevraagd om een documentaireserie van tien korte afleveringen te maken. Die tien afleveringen samen vertellen een bijzonder verhaal, een gebeurtenis of thema uit het rijke Brabantse verleden. Hans Borgman en zijn team hebben in de afgelopen maanden een aantal filmopnamen bij de Schola gemaakt. Hans wil in tien afleveringen in beeld brengen wat de (vaak jonge en moderne) leden van het koor beweegt te zingen in een 'levend monument' als de Schola Cantorum. De eerste aflevering van 'Schola' is te zien op 19 oktober om 18:00 op Omroep Brabant in het programma Goud van Brabant; op de videopagina staat een volledig overzicht van alle afleveringen en extra's van deze serie.

Open repetitie bij de Schola

Vrijdag 7 juni om 20:00 uur (deuren open om 19:45 uur) houdt de Schola Cantorum een open repetitie in het Sint-Janshuis (Sint-Janskerkhof 8 te 's-Hertogenbosch, schuin achter de Kathedraal). Wie van de koorzangers uit de regio 's-Hertogenbosch - daarbuiten mag natuurlijk ook - komt er luisteren, kijken en meedoen? Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Informatiemiddag voor de jeugd!

Op zondag 26 mei verwelkomen we alle kinderen en hun ouders/verzorgers op de jaarlijkse informatiemiddag om eens te kijken (en te horen) of zingen bij de Schola misschien iets voor hen is. Het begint om 13:30 uur en vindt plaats in het Sint-Janshuis; Sint-Janskerkhof 8 (achter de kathedraal) te 's-Hertogenbosch. Tot dan!

[VLOG] Schola Puerorum zingt tijdens Goede Week Matthäus Passion

De kinderen van de Puerorum ABCDE hebben ook dit jaar met veel plezier deel uitgemaakt van de Matthäus Passion! Tijdens de Goede Week hebben zij maarliefst vier uitvoeringen gehad in Venlo, Maastricht en Eindhoven (2 keer) in samenwerking met philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Jos van Veldhoven. Om een indruk te geven van deze bijzondere week is dit filmpje gemaakt. Klik hier of op onderstaande afbeelding om het filmpje te bekijken!

Marti van Kilsdonk ontvangt parochiepenning

Op maandag 22 april 2019 - Tweede Paasdag - ontving Marti van Kilsdonk aan het einde van de Eucharistieviering uit handen van plebaan Vincent Blom de parochiepenning vanwege zijn jarenlange muzikale inzet voor diverse kerkelijke dependances in 's-Hertogenbosch. Voor de Schola heeft hij zich 38 jaar lang ingezet als zanger en daarnaast in andere functies zoals proost, secretaris, penningmeester, cantor, fotograaf, repetitor en vervangend organist. Ook was hij van 1974 tot 1989 organist in de Lucaskerk, pianist van het jongerenkoor en van 1989 tot 2012 organist van de Willibrordkerk in Maaspoort. Marti, van harte gefeliciteerd!

Foto: Wim Koopman - klik hier voor de volledige fotoserie

Schola zingt bij changement plebaanschap

Monseigneur Gerard de Korte heeft in oktober 2018 aangekondigd dat er een tiental priesters een nieuwe plaats zou worden toegewezen in het bisdom 's-Hertogenbosch. Op zondag 27 januari 2019 nam plebaan Geertjan van Rossem afscheid in de Sint-Jan; op 10 februari werd Vincent Blom als nieuwe plebaan geïnstalleerd en Herman Schaepman als nieuwe kapelaan gepresenteerd. Bij beide plechtigheden werd er door de Schola gezongen waarbij er onder andere het Ecce mater tua van Howard Goodall, het Ego flos campi van Jacobus Clemens non Papa en het Ave Verum van William Byrd ten gehore werden gebracht.

Foto's: Wim Koopman - klik hier en hier voor een volledige fotoserie!

Schola geeft hartverwarmend concert in Sint-Janskathedraal

Op zondag 16 december om klokslag 15:30 uur werd er door de Schola Cantorum haar jaarlijkse kerstconcert gegeven waarbij zoals gebruikelijk alle afdelingen aanwezig waren. Vanwege het Van Lanschot-concert stond de Schola niet op haar gebruikelijke podium, maar werd er gebruikgemaakt van het speciaal neergezette podium waardoor er letterlijk meer naar de voorgrond getreden werd. In een koude, maar goedgevulde Sint-Jan werd er een tiental kerstliederen ten gehore gebracht waaronder nieuwe werken zoals A spotless Rose van Ola Gjeilo, Angelus ad virginem in een bewerking van A. Carter en O Jesulein süss van J.S. Bach. De traditionele Christmas Carols konden natuurlijk niet ontbreken en daarom werden Once in royal David's city van H. Gauntlett, Sussex Carol in een bewerking van Sir David Willcocks en als slotstuk Hark the herald angels sing van Felix Mendelssohn-Bartholdy met verve uitgevoerd. De Schola Iuventatis had een aparte rol tijdens het concert en zong in een intieme setting het In dulci jubilo in een bewerking van John Rutter. De allerkleinste leden van de Schola Puerorum staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken tijdens het zingen van een Catalaans kerstliedje en het Herderslied van oud-rector cantus en organist Maurice Pirenne. Na het concert was er tijd voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje in het Sint-Janshuis.

Foto's: Wim Koopman - Voor een volledige fotoreportage van het kerstconcert, klik hier: https://www.imoose.nl/?p=news&id=460
Recensies: Schola-koren stralen op hoogaltaar Sint-Jan, Algemeen Dagblad: https://www.bd.nl/den-bosch-vught/schola-koren-stralen-op-hoogaltaar-sint-jan~a4398120/

Schola viert feest van Caecilia

Op zaterdag 24 november vond het jaarlijkse Caeciliafeest weer plaats waarbij het Sint-Janshuis dit keer was omgebouwd tot een kermis. Sint-Caecilia is de beschermheilige van alle koorzangers en wordt door de Schola altijd op de vooravond van Christus Koning - het einde van het kerkelijk jaar - gevierd. Voor de Schola een goede reden om alle jubilarissen in het zonnetje te zetten! Dit jaar waren Tara en Floor 12,5 jaar en Pia-May 25 jaar jubilaris.

Schola geeft acte de présènce bij 700-jarig jubileum Broederschap 's-Hertogenbosch

Op zondag 23 september om 15:00 uur zong de Schola tijdens het jubileumconcert ter gelegenheid van het 700-jarige bestaan van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap in de Sint-Jan. Bij dit concert waren vele prominenten aanwezig waaronder Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix. Tijdens het concert werd er door de Schola in samenwerking met philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Karel Deseure het Gloria van Antonio Vivaldi, Pavane van Gabriël Faure en het Ode an die Freude van Ludwig van Beethoven (in een verkorte versie) ten gehore gebracht. Speciaal voor dit concert werd het werk Cirkel uitgevoerd - gecomponeerd door Robert Zuidam op tekst van Eric Alink - waarbij alle afdelingen van de Schola meezongen. Cappella Pratensis en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor waren voor deze gelegenheid ook naar 's-Hertogenbosch gekomen en zongen respectievelijk onder andere het Ego flos Campi van Jacobus Clemens non Papa en het Litanie à la Vierge Noire van Francis Poulenc. Ten einde van het concert werd er door de aanwezige gilden een ceremoniële vendelgroet gegeven aan prinses Beatrix en gevolg. Een memorabel concert!

Eindpresentatie

Op donderdag 28 juni vond de eindpresentatie van het Scholajaar 2017-2018 plaats waarbij alle gelederen van de Schola aanwezig waren en lieten horen wat ze dit jaar geleerd hadden. Nu is het tijd voor een welverdiende vakantie; op 12 augustus beginnen we weer. Een hele prettige vakantie toegewenst!

Schola gaat op bezoek bij Sacramentskoor Breda

Zondag 17 juni hadden we een uitstapje naar Breda om daar samen met het Sacramentskoor te zingen. Na een gastvrije ontvangst en het inzingen zongen we tijdens de dienst samen onder andere de Missa Diatonica van Hendrik Andriessen en Praise my soul van John Goss. Voor herhaling vatbaar! Klik op onderstaande afbeelding voor een filmpje (via Facebook):

Informatiemiddag voor de jeugd!

Op zondag 27 mei verwelkomen we alle kinderen en hun ouders/verzorgers op de jaarlijkse informatiemiddag om eens te kijken (en te horen) of zingen bij de Schola misschien iets voor hen is. Het begint om 13:30 uur en vindt plaats in het Sint-Janshuis; Sint-Janskerkhof 8 (achter de kathedraal) te 's-Hertogenbosch. Tot dan!

Koninklijke onderscheiding voor rector cantus Jeroen Felix

Onze rector cantus Jeroen Felix is zondag 21 januari benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel bij gelegenheid van het 25-jarig jubileumconcert van het Helmonds Vocaal Ensemble.
Al 25 jaar geeft Jeroen als dirigent bezielende leiding aan het Helmonds Vocaal Ensemble. Hij weet mensen te verbinden, te inspireren en te raken. Amateurs en professionals, jong en oud, in alle lagen van de maatschappij. Als geen ander weet hij kinderen meer zelfvertrouwen te geven en amateurs naar een hoog niveau te tillen.

Als zesjarige jongen begon hij in de Heilig Hartkerk in Boxtel waar hij later tevens bestuurslid werd. Tijdens zijn studie koordirectie in Utrecht werd hij aangenomen als stadsdirigent in Stadskerk St. Cathrien te Eindhoven. In 1996 werd hij aangesteld als Rector Cantus van de Schola Cantorum van de Kathedrale Basiliek Sint-Jan te 's-Hertogenbosch waar hij tot op heden werkt. Zowel in Eindhoven als in Den Bosch heeft Jeroen succesvolle concertseries voor kerkmuziek geïnitieerd, die veel waardering bij een breed publiek genieten. Van 1990 tot en met 2009 was hij dirigent van het kamerkoor Musica Vocalis uit Uden.

In 2005 ontving Jeroen de Anjer Kinderkoor Zangprijs, een cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Die prijs is hem toegekend voor zijn jarenlange inzet op het terrein van methodisch zangonderricht aan kinderen en de wijze waarop hij daaraan als dirigent van kinderzangkoren in Noord-Brabant vorm en inhoud heeft gegeven. 

Jeroen, van harte gefeliciteerd met deze geweldige onderscheiding!

Zangworkshop met Paul van den Bemt

Op vrijdagavond 19 januari kwam professioneel koorbegeleider Paul van den Bemt ons tijdens de repetitie ondersteunen om weer een aantal belangrijke onderdelen in het zingen op te frissen. In de eerste helft van de workshop zijn er onder andere katten weggejaagd (in het kader van de ademsteun en middenrifoefeningen) en hebben we als olifanten gezongen (het voelen van het resoneren van de klank in alle gezichtsholtes). Tijdens de tweede helft werd er in detail ingegaan op de zang door middel van het bestuderen van het Miserere mei van Gregorio Allegri, omdat hier alle componenten in zitten waar wij als Schola zijnde mee te maken hebben qua repertoire. Een leerzame avond!

Driekoningenviering in 's-Hertogenbosch

Op zondag 7 januari werd de Driekoningenviering gehouden op de Markt in 's-Hertogenbosch waarna er in een grote stoet naar de Sint-Jan gelopen werd. De viering werd met prachtige zang ondersteund door een van onze Iuventatisleden. De jeugdgroepen van de Schola hebben op een later moment ook de sterren van de hemel gezongen in de Sint-Jan!

A Ceremony of Carols prachtig uitgevoerd door Schola Iuventatis

Op vrijdagavond 22 december zong de Schola Iuventatis in een intieme setting van de abdij van Mariënkroon te Nieuwkuijk (georganiseerd door Stichting Honsoirde) haar jaarlijkse kerstconcert. Op het programma stond A Ceremony of Carols van Benjamin Britten (voor koor en harp) en een viertal traditionele Christmas Carols. Het geweldige harpspel was van Valérie Rijckmans en de algehele muzikale leiding stond op naam van Jeroen Felix.

Schola warmt Sint-Jan op met gezang

Op zondag 17 december werd er in de Sint-Jan weer het jaarlijkse kerstconcert door de Schola gegeven met medewerking van een koperkwintet. Tijdens het concert werden er onder andere de volgende liederen ten gehore gebracht: Once in Royal David City in een bewerking van David Willcocks, Nesciens Mater van Jean Mouton, Van duister naar licht voor koperkwartet en een Kerstparafrase voor orgel, trompet en trombone (beiden van Maurice Pirenne). De allerkleinste Scholaleden zongen het Herdersliedje van Maurice Pirenne en A Nativity van John Taverner werd door de Schola Iuventatis gezongen. Na de laatste stukken - Alleluia, freuet euch ihr Christen alle van Andreas Hammerschmidt en Hark The Herald Angels Sing in een bewerking van David Willcocks - kwam de editie van 2017 weer tot een eind. Na het concert was er nog de tijd voor de zangers en de enthousiaste concertbezoekers om gezellig na te borrelen in het Sint-Janshuis; wederom een zeer geslaagde middag!

Schola viert Caeciliafeest

Op zaterdag 25 november vond het jaarlijkse Caeciliafeest weer plaats waarbij het Sint-Janshuis dit keer was omgebouwd tot - een beetje scheef - Schots kasteel. Sint-Caecilia is de beschermheilige van alle koorzangers en wordt door de Schola altijd op de vooravond van Christus Koning - het einde van het kerkelijk jaar - gevierd. Voor de Schola een goede reden om alle jubilarissen in het zonnetje te zetten! Dit jaar waren Helen, Loraine en Mariëlle 12,5 jaar, Femke, Renske en Frederike 25 jaar, Caroline 40 jaar en Nel 50 jaar jubilaris. Daarnaast nam Pieter afscheid na 41 jaar lidmaatschap en is hij benoemd tot cantor honoris causa.

Concertreis: Schola maakt kennis met Schotland

In het weekend van 13 tot en met 15 oktober 2017 werd er afgereisd per boot en per bus naar Edinburgh om op zaterdagavond in de St. Mary's Cathedral (Palmerstonestreet) een evensong en op zondagochtend in de St. Mary's Cathedral (Broughton Street) een eucharistieviering muzikaal op te luisteren. Dit werd gedaan met onder andere werken van Howard Goodall, David Willcocks, Hendrik Andriessen en Maurice Pirenne). Naast de nodige inspanningen was er uiteraard ook tijd voor de welverdiende ontspanning: een speurtocht door Edinburgh, de Camera Obscura voor de jongste jeugdleden, griezelen voor de (jong)volwassenen in de Edinburgh Dungeon en last but not least een echte doedelzakspeler inclusief voordracht en Haggis-demonstratie. Een zeer geslaagde concertreis!

Scholareünie meer dan geslaagd!

Bij de Scholareünie van zondag 24 september 2017 zongen zo'n 25 oud-Scholaleden mee tijdens de viering van 10:00 uur. Hierbij werden de Missa Diatonica van Hendrik Andriessen, het Locus Iste van Anton Bruckner en het Magnificat van Hendrik Andriessen ten gehore gebracht. Na de viering was het tijd om samen met nog eens 50 extra oud-leden herinneringen op te halen en werden er tegelijkertijd foto's van vroeger (jaren '50 tot en met dit decennium) getoond. Tijdens het samenzijn werd er een heerlijke lunch voorgeschoteld en kon men - als men dat wilde - rondgeleid worden in de Bouwloods of deelnemen aan de Wonderlijke Tour in de Sint-Jan. Daarna was het borreltijd en tot slot werden alle aanwezige leden en oud-leden ook nog even op de digitale gevoelige plaat vastgelegd. Een meer dan geslaagde ochtend en middag!

Scholareünie zondag 24 september 2017

Op zondag 24 september vindt er een Scholareünie plaats waarbij tijdens de dienst van 10:00 uur oudleden van de Schola Cantorum zullen meezingen. Hiervoor is een speciaal programma samengesteld wat tijdens de dienst ten gehore gebracht zal worden.

Sacramentskoor Breda te gast in eucharistieviering 11 juni 2017

Naar aanleiding van de zeer succesvolle samenwerking tijdens de concertreeks Spem in Alium vorig jaar, zong het Sacramentskoor Breda samen met de Schola op een zonovergoten zondag 11 juni in de mis van 10:00 uur. De twee koren zongen samen de Missa Diatonica van Hendrik Andriessen en apart Exsultate justi van Lodovico da Viadana (Sacramentskoor) het Ave Verum van William Byrd (Schola). Na de mis was het tijd voor koffie en broodjes en om nog even gezellig na te praten. Het is aan alle kanten goed bevallen, dus het zal zeker niet de laatste keer zijn geweest!

Sacramentskoor BredaSacramentskoor BredaSacramentskoor Breda

Zangworkshop met Ludy Vrijdag

Op zondag 19 februari heeft Ludy Vrijdag een groot deel van ons koor weer een verfrissende workshop gegeven op het gebied van klanken en stemgeluid waarbij er een aantal Passie-motetten de revue passeerden. Deze werden goed onder de loep genomen! Na deze drie uur durende workshop was er gelegenheid om na te praten met een drankje.

Proeflessen voor de jeugd

Ook dit jaar werkt de Schola weer mee aan Sjors Creatief, een initiatief dat proeflessen van allerlei culturele en muzikale organisaties in één boekje samengevoegd aanbiedt aan kinderen van basisscholen uit de regio. Op donderdag 16 en 23 maart 2017 tussen 16:30 en 17:30 zijn er proeflessen voor de jeugd die in de groepen 4 tot en met 8 van de basisschool zitten. Klik hier om in te schrijven! (Via Sjors Creatief)

Kerstconcert Schola geslaagd!

Op zondag 11 december werd er in de Sint-Jan weer het jaarlijkse kerstconcert door de Schola gegeven. Tijdens het concert werden de volgende liederen ten gehore gebracht: Once in Royal David City (bew. D. Willcocks), Hodie Christus Natus Est (J.P. Sweelinck) en Sussex Carol (bew. D. Willcocks). De allerkleinste Scholaleden zongen Vijfentwintigste december – een Catalaans kerstliedje, het Herderslied (M. Pirenne) en Ding dong (bew. Ch. Wood).
In dulci jubilo - bew. J. Rutter, God rest you merry gentlemen, A Nativity - J. Taverner en Deck the Hall – bew. J. Rutter werden door de Schola Iuventatis gezongen al dan niet samen met de Puerorum. Na de laatste stukken – O Magnum Mysterium (M. Lauridsen) en Hark The Herald Angels Sing in een bewerking van David Willcocks kwam de editie van 2016 weer tot een eind. Na het concert was er nog de tijd voor de zangers en de enthousiaste concertbezoekers om gezellig na te borrelen in het Sint-Janshuis; wederom een zeer geslaagde middag!

Ad Pardoel ontvangt parochiepenning vanwege 60-jarig lidmaatschap

Ad Pardoel ontving op 27 november van het kerkbestuur van de parochie H. Johannes Evangelist in Den Bosch een parochiepenning. Dit vanwege zijn 60-jarige muzikale verdiensten voor de Sint-Jan als koorlid van de Schola Cantorum. Hij is zes jaar penningmeester van het koor geweest en was in diverse commissies actief. In de afgelopen zestig jaar heeft hij meer dan 3.000 zondagse erediensten opgeluisterd en nam hij altijd deel aan de repetities. Ad, van harte gefeliciteerd!

Schola viert feest van beschermheilige Caecilia

Op zaterdag 19 november vond het jaarlijkse Caeciliafeest weer plaats waarbij het Sint-Janshuis dit keer was omgebouwd tot een heus cruiseschip. Sint-Caecilia is de beschermheilige van alle koorzangers en wordt door de Schola altijd op de vooravond van Christus Koning - het einde van het kerkelijk jaar - gevierd. Voor de Schola een goede reden om alle jubilarissen in het zonnetje te zetten! Dit jaar waren Saraya, Eric, Annemiek, Pieter en Ad jubilaris (respectievelijk 12,5, 25, 25, 40 en 60 jaar lid) en werd ook Lidwien van den Oort-Steens speciaal in het zonnetje gezet als dank voor haar grote inzet voor de Schola. Zij werd officieel benoemd tot erelid van de Schola Cantorum.

Schola te gast in Heilig Hartkerk in Oss

Op zondag 13 november was de Schola te gast in de Heilig Hartkerk in Oss bij oud-kapelaan Patrick Kuis, die in deze kerk pastor is. Tijdens de eucharistieviering van 10:00 uur werd de Missa Diatonica van Hendrik Andriessen, het Locus Iste van Anton Bruckner en het Nunc Dimittis van Sir David Willcocks ten gehore gebracht. Na deze hele mooie dienst werd de Schola door de aanwezige mensen getrakteerd met applaus.

Schola zingt in Heilig Hartkerk op 13 november 2016 om 10:00 uur

De Schola zingt op zondag 13 november in de Heilig Hartkerk in Oss tijdens de viering van 10:00 uur bij pastor Patrick Kuis. Kuis heeft op 28 maart jongstleden afscheid genomen in Den Bosch en daarmee ook van de Schola. Daarbij heeft hij toen de Schola uitgenodigd om een keer te komen zingen in de Heilig Hartkerk waar hij nu pastor is. De kerk is gelegen aan de Kromstraat 107 in Oss; klik hier voor een kaart.

A Ceremony of Carols!

Op zaterdag 17 december 2016 om 20:00 uur zal de Schola Iuventatis in de Lambertuskerk in Rosmalen een uniek Kerstconcert neerzetten: A Ceremony of Carols van Benjamin Britten. Onder leiding van dirigent Jeroen Felix en onder begeleiding van harpiste Valerie Rijckmans brengen zij u in een ruim uur helemaal in de kerstsfeer. Nodig al uw familie, vrienden en kennissen uit en maak een perfect begin aan de mooiste dagen van het jaar!

Kaartjes zijn aan de deur te krijgen en kosten 7,50 per persoon. Kinderen en studenten mogen voor 5 euro naar binnen.

A Ceremony of Carols

 

Spem in alium: de video

Op zondag 2 oktober werd in de Sacramentskerk in Breda ter ere van het 90-jarig jubileum van het Sacramentskoor Breda voor de laatste keer onder andere het 40-stemmige motet Spem in Alium van Thomas Tallis ten gehore gebracht. De video is al een tijdje op Facebook te bekijken, nu is deze ook beschikbaar via Youtube. Klik hier of op de afbeelding voor de video:

Eric Hoekstra nieuwe secretaris

Op vrijdag 7 oktober vond de jaarlijkse algemene ledenvergadering weer plaats. Een van de vele dingen die voorbij zijn gekomen is dat Eric Hoekstra onze nieuwe secretaris is. Eric volgt Roeland op, die de tijd na acht jaar in verschillende bestuursfuncties rijp vond om anderen een plek te gunnen. Roeland bedankt en Eric veel succes!

Sacramentskoor Breda jubileert!

Op zaterdag 1 oktober werd in Eindhoven en zondag 2 oktober in de Sacramentskerk in Breda ter ere van het 90-jarig jubileum van het Sacramentskoor Breda voor de laatste keer onder andere het 40-stemmige motet Spem in Alium van Thomas Tallis ten gehore gebracht; daarnaast werd er door ieder koor nog een afzonderlijk werk gezongen. Het Sacramentskoor had voor deze gelegenheid David Hill (chef-dirigent van de BBC Singers, Musical Director bij The Bach Choir, Associate gastdirigent van het Bournemouth Symphony Orchestra, chef-dirigent van het Southern Sinfonia, muziekdirecteur van de Leeds Philharmonic Society en dirigent van de Schola Cantorum Yale) uit Engeland over laten komen om het werk te dirigeren. Beni Csillag en Ruben de Grauw (oud-koorlid van het Sacramentskoor Breda) dirigeerden het motet op de overige drie locaties. Als toegift werd er door Ruben tijdens het concert in Breda Spem in Alium voor de allerlaatste keer gedirigeerd. Hierna was het tijd voor een gezellig samenzijn om de succesvolle concertreeks af te sluiten.

Spem in alium in de Sint-Janskathedraal

Op zondag 25 september 16:00 uur werd er door acht koren waaronder de Schola (in totaal zo'n 250 zangers) het 40-stemmige motet van Thomas Tallis "Spem in alium" ten gehore gebracht in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. De concertreeks is georganiseerd door het Sacramentskoor Breda vanwege hun 90-jarig jubileum. Het was een genot om te zingen en om naar te luisteren! Naast dit fantastische werk werd er door elk individueel koor een muziekstuk gezongen. Na afloop werden de uitvoerenden rijkelijk beloond met applaus door het publiek. Meer informatie over de concertreeks: http://www.speminalium.nl

  

Spem in alium: gezamelijke repetitie

Op 10 september hebben de volwassenen van de Schola deelgenomen aan de gezamelijke repetitie voor de Spem in alium-concertreeks georganiseerd door het Sacramentskoor Breda vanwege hun 90-jarig bestaan. In totaal waren er ongeveer 250 zangers verdeeld over acht verschillende koren. Het Sacramentskoor Breda, Brabants Kamerkoor, Oisterwijks Kamerkoor, Helmonds Kamerkoor, Cappella ex Occasione, Krashna Kamerkoor, het Philipskoor Eindhoven en de Schola waren aanwezig in de Sacramentskerk in Breda om het 40-stemmige werk Spem in alium van de Engelse componist uit de Renaissanceperiode Thomas Tallis te repeteren. Dit concert gaat heel bijzonder en spectaculair worden! Meer informatie over deze concertreeks of kaarten bestellen: http://www.speminalium.nl 

 

Website van de Schola Cantorum vernieuwd!

Welkom op de nieuwe website van de Schola Cantorum! Een nieuw seizoen en daarbij tegelijkertijd een nieuwe site: een site die beter aansluit op de behoeften die we u als bezoeker van deze site willen aanbieden. Kijk gerust rond!